Festes i tradicions

Fira del Mussol

CONSULTA LA PROGRAMACIÓ DE LA FIRA DEL MUSSOL AL PDF QUE S'ADJUNTA MÉS AVALL


La Fira del Mussol se celebra el diumenge posterior al 10 d'octubre i se situa en: Av. General Michavila i carrers veïns.

La Fira del Mussol data de 1843. El 25 de març del dit any la Diputació Provincial de Castelló concedix autorització a l'Ajuntament de l'Alcora per a celebrar esta singular fira els primers dies d'octubre. El seu nom fa referència als mussols que s'usaven per a la pràctica del parany, modalitat cinegètica per a la caça de tords molt arrelada en l'Alcora. En origen se celebrava durant diverses jornades, en cada una d'elles es ressaltava una especialització o un producte: 1a Roba. 2a Saladures. 3a Ramaderia. 4a Caça (prioritat al parany), agrícola, comestibles, etc.

El progrés i la millora econòmica provoquen una bolcada en els gustos i costums, i això quasi fulmina la nostra tradicional Fira. Primer va passar de set a cinc dies, i en el 1.900, la seua duració ja tot just era de tres jornades. Ara només ens queda un de fira, unit inexorablement al descans dominical, perquè el calendari també va passar de rural a industrial.
Hui és un concorregut mercat popular en què destaquen l'artesania i els productes gastronòmics de qualitat. Amb el temps la fira ha perdut la seua finalitat fundacional, però s'ha transformat en un dels dies de major animació i activitat comercial en l'Alcora.

En els últims anys, s'està potenciant la presència d'expositors d'artesania, la qual cosa està donant una espenta encara major, si és possible, a aquesta popular i concurrida jornada.
20 sql / 4 sqlseo / 0.07735586s.