Festes i tradicions

Fira del Mussol

CONSULTA LA PROGRAMACIÓ DE LA FIRA DEL MUSSOL 2015 AL PDF QUE S'ADJUNTA MÉS AVALL


La Fira del Mussol se celebra el diumenge posterior al 10 d'octubre i se situa en: Av. General Michavila i carrers veïns.

La Fira del Mussol data de 1843. El 25 de març del dit any la Diputació Provincial de Castelló concedix autorització a l'Ajuntament de l'Alcora per a celebrar esta singular fira els primers dies d'octubre. El seu nom fa referència als mussols que s'usaven per a la pràctica del parany, modalitat cinegètica per a la caça de tords molt arrelada en l'Alcora. En origen se celebrava durant diverses jornades, en cada una d'elles es ressaltava una especialització o un producte: 1a Roba. 2a Saladures. 3a Ramaderia. 4a Caça (prioritat al parany), agrícola, comestibles, etc.

El progrés i la millora econòmica provoquen una bolcada en els gustos i costums, i això quasi fulmina la nostra tradicional Fira. Primer va passar de set a cinc dies, i en el 1.900, la seua duració ja tot just era de tres jornades. Ara només ens queda un de fira, unit inexorablement al descans dominical, perquè el calendari també va passar de rural a industrial.
Hui és un concorregut mercat popular en què destaquen l'artesania i els productes gastronòmics de qualitat. Amb el temps la fira ha perdut la seua finalitat fundacional, però s'ha transformat en un dels dies de major animació i activitat comercial en l'Alcora.

En els últims anys, s'està potenciant la presència d'expositors d'artesania, la qual cosa està donant una espenta encara major, si és possible, a aquesta popular i concurrida jornada.
20 sql / 4 sqlseo / 0.08038783s.