Festes i tradicions

Sant Antoni Abad

Sant Antoni Abad se celebra el dissabte més pròxim al 17 de gener.

La Festivitat té una gran tradició i notables singularitats a l'Alcora. En primer lloc, i a diferència del que succeïx en la majoria de localitats de la província, no es construïx una única foguera, sinó que cada barri té la seua pròpia, i la comitiva oficial les visita totes, després de la preceptiva benedicció dels animals, fent així partícip a tota la població. Les fogueres, la processó dels animals, i el saborós "Prim" (una xicoteta coca feta amb farina, sucre, aiguardent i oli d'oliva), són els protagonistes de la multitudinària fiesta. El clamorós "Vitol a Sant Antoni!", emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita, per a animals i genets.

L'acte cima de la programació festiva és la Matxà i, quant a la Vila de L´Alcora es referix, el més destacable és LA RÈCUA, l'alcorina i autòctona, que desfila integrada en la cèlebre processó junt amb la resta d'animals.

La comitiva o matxà rememora la secular rècua arriera, que en el segle XVIII es va encarregar de transportar les preades ceràmiques de la Real Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda per tota la geografia espanyola.

Sant Antoni també és celebrat en las pedanies de la Foia i Araia.
22 sql / 6 sqlseo / 0.06204581s.